Beslan

13.09.2012 17:58

   Beslan, město v Severní Ostetii na Kavkaze. Nic vám to neříká? A co takhle 11.září 2001 New York? Tak to jistě ano, že? Vždyť každý rok jsou v toto datum televizní programy plné plačtivých zpráv o teroristickém útoku na Dvojčata. Nebohá Amerika, světový policajt dostal ránu a my ji teď musíme stále foukat.

   Ale co ten Beslan? Proč o něm mluvím? Vzpomene si někdo v souvislosti s tímto městem na 1.září 2004? Málokdo a při tom se  tehdy přihodila obrovská tragédie, kdy zemřelo 334 civilistů z toho 184 dětí. Tenkrát totiž zaútočila skupina čečenských teroristů pod vedením Šamila Basajeva  na školu. Zajala rukojmí s požadavkem stažení ruských vojsk z Čečenska.

   Rukojmí, byli shromážděni v tělocvičně, která byla zajištěna výbušninami. Výbušniny byly opravdu důmyslně rozmístěny. Například byly dány  vysoko do basketbalových košů proto, aby mohli zasáhnout své oběti i z vrchu, pro ještě jistější zabíjení.   

    Po třech dnech držení rukojmí, zasáhly ruské speciální jednotky a všechny teroristy kromě jednoho zabily. Při útoku došlo k explozím a zemřelo 334 lidí z toho 184 dětí. Za takové množství obětí jsou někdy ruské síly kritizovány s tím, že právě ony zavinily výbuchy. To jsou ovšem spekulace s tím, že ruské speciální síly rozhodně žádné rukojmí nedrželi.

    Po celém Rusku docházelo v posledních dvaceti letech celkem často k teroristickým útokům. Teroristi se vždy rekrutovali z Kavkazanů a Šamil Basajev k těm neznámějším a nejodhodlanějším (neměl co ztratit, celá jeho rodina zemřela při bombardování Čečenska).

   Nechci zlehčovat tragédií Dvojčat, ale její medializace je spíše nechutná. Navíc svržení budov bylo provázeno hrou tajných služeb a vysoké politiky v čele s rodinou Bushů. Není to však o nic  horší tragédie, než-li Beslan a je nesprávné, že náš pro Západní kurz nedovolí, aby si lidé mediáně připomínali i jiné události než ty, které se stanou v „úesej“.

   Cítím s rodinami z Beslanu myslím na mrtvé děti.

 

https://www.stream.cz/videodne/138/?utm_source=Seznam&utm_medium=RSS&utm_campaign=Vyber